КОМУНІКАТ Наукового Товариства ім. Шевченка в Европі


Новини / Четвер, 12 Липня, 2018

Управа Наукового Товариства ім. Шевченка в Европі (НТШЕ) повідомляє своє членство, Світову Раду Наукових Товариств ім. Шевченка, Управи і членство НТШ в Україні, США, Канаді і Австралії, проводи і членство українських наукових, релігійно-громадських і суспільно-політичних установ в Україні і в діаспорі, МЗС України, Посольство України у Франції та все українське громадянство, про ситуацію, яка створилася навколо приміщення осередку НТШЕ в Сарселі, Франція.

 

30 вересня 2017 р., на Загальних Зборах НТШЕ в Сарселі, обрано теперішню Управу Товариства, яка складається в більшості з науковців молодшого покоління, нащадків і представників від другої до четвертої хвилі української еміграції в Європі.

 

Управа була свідома того, що її чекають важкі випробовування, але їх не злякалася  і взялася, повна оптимізму, в дуже важких обставинах, до праці. Потрібно взяти до уваги те, що Товариство не має платного працівника. А найгірше це те, що матеріальний і духовий скарб «Енциклопедії українознавства», який був створений в Сарселі, унікальні архівні колекції та рідкісні бібліотечні фонди, пропадають в неотоплених приміщеннях, які знаходяться в аварійному стані.

 

За відносно короткий час – вісім місяців, Управа НТШЕ досягнула певних успіхів:

 

  • Активізовано інтернет-сторінку НТШЕ, яка в соціальних мережах (наприклад, на фейсбуці) наповнюється інформацією про діяльність Товариства. Цим проектом завідує д-р Дмитро Атаманюк.
  • Створено бібліотечну Комісію, яку очолює проф.Микола Шафовал.

Він опрацював новий профіль бібліотечних фондів, який був схвалений 16 червня 2018 року, Загальними Зборами НТШЕ. Ця концепція почне втілюватися в життя в липні цього року

  • Покликано архівну Комісію, яку очолює д-р Людмила Пекарська, яка найближчим часом приступить до опрацювання проекта структури і класифікації архівів в Сарселі.
  • Успішно відзначено Шевченківські Дні, які складалися з багатьох заходів, включно з науковим колоквіумом, який був проведений спільно з INALCO (Національний Інститут Східних Мов та Цивілізацій при Сорбонні).

Д-р Ігор Решетняк готує матеріали  колоквіуму до друку.

  • Заплановано програму Шевченківських Днів нa 2019 рік.
  • Продовжено пошук нових кандидатів у члени НТШЕ.
  • Ухвалено перший, за довгі десятиліття, річний бюджет, який професійно опрацював інж. Михайло Бержерон.
  • Схвалено двотомне видання німецькомовної монографії про Петра Вергуна в спеціалізованому німецькому видавництві, тощо…

 

Серед пріоритетних завдань Товариства, є унормування питання власності над будинком в Сарселі.

 

Пригадаємо коротко ситуацію.

За сприянням владики Івана Бучка, який недаремно отримав від народу звання “архипастир скитальців”, Конгрегація Східних Церков дала в 1949 році, біля  чотирьох  мільйонів французьких франків на купівлю великої посілості в Сарселі, передмісті Парижа. В ті часи НТШЕ, ще не було зареєстроване як французька установа і не мало права мати нерухомість на французькому терені. Тому було вирішено його оформити на Українську Суспільну Службу Опіки у Франції, яка не платила нічого за посілість (далі УССОФ, згідно зі сучасним  офіційним бланком).

Так і було зроблено. А на початку 1951 року, до цього будинку переїхала редакція Енциклопедії українознавства, безперечно, найбільша наукова спадщина української еміграції, без якої, без сумніву, не було би ні англомовної Encyclopaedia of Ukraine, нi Української Радянської Енциклопедії та всіх інших енциклопедичних проектів.

Протягом багатьох років, у проводі УССОФ були французи, серед яких відомий о. мітрат Яків Перідон. В 1984 році, кардинал Владислав Рубін, Префект  Конгрегації Східних Церков, написав листа до владики Михайла Гринчишина, який тоді був почесним Головою УССФ. У тому листі він просив офіційно унормувати ситуацію і передати власність оселі в Сарселі НТШЕ, для якого вона і була придбана за фонди Католицької Церкви.

 

Нагадаємо, що десятиліттями оплати за будинок, його ремонти, страхування, податки, світло, воду та інше, здійснювалися з фондів НТШЕ, які надходили у вигляді пожертв від світового українського громадянства, фундаторів-меценатів та українських і міжнародних організацій. НТШЕ всі ці роки активно діяло, видавало Вісті із Сарселю, книжки, статті, організовувало  наукові доповіді і літературні вечори інше. Щороку відбувалися збори та ревізійні/контрольні комісії, які надавали повну абсолюторію Управі НТШЕ. Стосунки з УССОФ, частина членів якого входили в НТШЕ, були дружніми.

Попередній Голова НТШЕ, проф. д-р Володимир Косик, фахівець з історії французько-українських взаємин, історії УНР та історії України періоду Другої світової війни, хоча і бажав завершивши передачу власність оселі в Сарселі, але його важка хвороба і поважний вік, не дали такої можливості.

 

Сьогоднішня Управа дістала справу незавершеною. Для завершення нашої мети, нормальної роботи і здійснення проектів на майбутнє, НТШЕ потребує впорядкувати правний аспект – домогтися передачі права власності над посілістю в Сарселі.

 

Усі ці роки, УССОФ була фактично бездіяльна.

Пані Катерина Коваль-Даґоно, побачивши своє ім’я в членах управи УССОФ 1984-ого року (єдина з того списку, що залишилася в живих) вирішила в 2014-ому році відновити УССОФ. Спершу діяльність відновленої асоціації була направлена на одну ціль – віддати майно Науковому Товариству.

 

15 березня 2018 року, пані Коваль-Даґоно повідомила нас про свій вихід з членства НТШЕ. Це повідомлення Управа прийняла з болем, але з розумінням. З болем – бо ми дорожимо кожною людиною, а з розумінням, бо ми думали, що пані Kоваль-Дaґoно бажає уникнути конфлікту інтересів. Хід подій показав, що ми помилялися, бо її пoдальшi діi відкрито суперечать первинній меті УССОФ.

17 березня, на Загальних Зборах, УССОФ прийняла рішення НЕ передавати оселю його дійсному власникові – НТШЕ.

 

Тоді Управа НТШЕ вирішила скликати Загальні Збори на 16 червня. У програмі була точка з інформацією про ситуацію, яка склалася з посілістю НТШЕ і з необхідністю переглянути всю документацію.  Було поставлено на голосування, між іншими рішеннями, дві ухвали, а саме:

 

а) Чи НТШЕ повинно домагатися передачі права власності над посілістю в Сарселі;

 

б) Чи Загальні Збори уповноважують Управу звернутися до адвоката для отримання права власності над посілістю по 29 rue des Bauves, Sarcelles шляхом компромісу, і, в разі потреби, в судовому порядку.

Обидві ухвали були прийняті без голосів проти.

19-ого червня, за поданням загальних зборів УССОФ що відбулись 9 червня, нам було вручено офіційну вимогу звільнити протягом року будинок по 29 rue des Bauves, Sarcelles, та віддати ключі від нього. З якою ціллю пані Коваль-Даґоно, президент а?соціації УССОФ, і очолювана нею УССОФ це здійснили, нам невідомо.

 

Цим КОМУНІКАТОМ звертаємося до всього українства на Батьківщині і в еміграції.

 

Ми не бажаємо судових справ, ми не бажаємо скандалів, ми не бажаємо розколу діаспори. Але ніхто з нас не може утриматися від УСІХ можливих легальних дій, щоб посілість в Сарселi залишилaся в майбутньому власністю осередка НТШЕ.

Ми маємо моральне зобов‘язання, не лише перед волею мецената-грошодавця, але й перед світлою пам‘яттю Володимира Кубійовича, Зенона Кузелі, Володимира і Софії Янівих, Миколи Глобенка, Олександра Кульчицького, Івана Кошелівця, Данила Струка, Аркадія Жуковського, Володимира Косика і десятків співробітників Енциклопедії Українознавства, а також світового українства, яке десятиліттями підтримувала НТШЕ.

 

Ми просимо моральної підтримки і, якщо це можливо, і  матеріальної допомоги, щоб ми могли вийти гідно з цієї складної ситуації

За Управу НТШЕ:

Голова:                           адв. Стефан Дуніковський, Париж , Франція

Заступник Голови:           проф. д-р Микола Шафовал, Мюнхен, Німеччина

Секретар:                        Анна-Марія Довганок, Сарсель, Франція

Фінансовий референт:    інж. Михайло Бержерон, Плезір, Франція

Члени Управи:

д-р Дмитро Атаманюк, Париж, Франція

д-р Ігор Решетняк, Лозанна, Швейцарія

Сарсель, Франція

7 липня 2018 року